Opis
Te bardzo wdzięczne owoce o kształcie nerki są bardzo zdrową i smaczną przekąską, a za sprawą m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Nerkowce są też jednymi z najmniej kalorycznych orzechów. Garść tych orzechów dziennie minimalizuje uczucie głodu, a podniesiony poziom serotoniny zmniejsza apetyt oraz poprawia nastrój.
Witaminy i pierwiastki śladowe
Bogate w witaminy grupy B nerkowce, wspierają działanie układu nerwowego. Witamina K odpowiada za prawidłowość procesu krzepnięcia krwi. Potas i magnez regulują poziom napięcia i obniżają uczucie stresu. Zdrowe włosy i paznokcie zapewniają selen oraz cynk. Cynk poprawia jakość włosów, gdyż pochłania sebum i przeciwdziała wypadaniu włosów.
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 20g |
Wartość energetyczna | 553 kcal | 110 kcal |
Tłuszcz | 43,8 g | 8,76 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 7,8 g | 1,56 g |
Węglowodany | 30,1 g | 6 g |
– w tym cukry | 6,7 g | 1,34 g |
Błonnik | 3,3 g | 0,66 g |
Białko | 18,2 g | 3,6 g |
Sól | 0,03 g | 0,006 g |
Właściwości zdrowotne
Nienasycone kwasy tłuszczone zawarte w nerkowcach to naturalny regulator poziomu cholesterolu. Dbają one również za kondycję naczyń krwionośnych. Potas i magnez, które wspierają układ krwionośny – obniżają ciśnienie tętnicze i chronią przed zawałem. Witaminy z grupy B, przede wszystkim niacyna (B3), wspierają działanie układu nerwowego, dodają energii, obniżają poziom stresu, a także poprawiają pamięć i koncentrację.