Opis
Czym jest inulina?
Inulina to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który występuje naturalnie w niektórych roślinach. Jest to polisacharyd, czyli związek składający się z wielu cząsteczek cukru. Co ważne, inulina nie jest trawiona przez enzymy trawienne człowieka. Przechodzi przez układ pokarmowy niestrawiona, aż dociera do jelit, gdzie służy jako pożywienie dla korzystnych bakterii jelitowych. Dlatego też inulina jest uważana za prebiotyk.
Inulina ma kilka właściwości zdrowotnych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego poprzez wspomaganie perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom. Ponadto, inulina może mieć pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą typu 2 lub z tendencją do wahania poziomu cukru.
Inulina jest również stosowana jako alternatywny słodzik dla osób dbających o kontrolę wagi lub unikających tradycyjnych cukrów. Ma ona niską wartość energetyczną, a jej słodkość jest odczuwana przez kubki smakowe, co czyni ją atrakcyjnym wyborem dla osób poszukujących zdrowszych opcji słodzenia.
Inulina w żywności a suplementacja
Inulina jest głównie obecna w korzeniach mniszka lekarskiego, cykorii, karczochów i buraków cukrowych. Jednak ilość inuliny obecnej w żywności może być ograniczona, a jej działanie może być różne w zależności od przetwarzania produktów.
Suplementacja inuliną może być szczególnie przydatna dla osób, które mają niskie spożycie błonnika w diecie lub doświadczają problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Suplementy z inuliną są zwykle bardziej skoncentrowane niż żywność zawierająca naturalnie występującą inulinę, co umożliwia większą kontrolę nad jej spożyciem. Dlatego też, aby ją suplementować, można sięgnąć po nią w formie proszku wybierając produkt inulina naturove.
Zalecane stosowanie
Dawkowanie inuliny może zależeć od celu suplementacji oraz od indywidualnych potrzeb i czynników takich jak wiek, waga, płeć i stan zdrowia oraz reakcja organizmu na inulinę.
Warto podkreślić, że zwiększenie spożycia inuliny powinno być stopniowe, aby organizm mógł się dostosować i uniknąć ewentualnych skutków ubocznych, takich jak wzdęcia czy bóle brzucha.
Zalecana dawka inuliny wynosi od 5 do 20 gramów dziennie.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 12g |
Wartość energetyczna | 208 kcal | 25 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 7 g | 0,8 g |
– w tym cukry | 0.7 g | 0,8 g |
Błonnik | 90 g | 9,6 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,1 g | 0,01 g |
Porcję inuliny (ok 12g) rozpuścić w 200 ml wody.
Inulina naturove
Nasz produkt to najwyższej jakości towar wyprodukowany w Polsce.
Ważne informacje:
- Inulina naturove jest bezglutenowa i wegańska
- Produkt przeznaczony jest dla wszystkich, nie należy jednak przekraczać zalecanej dziennej dawki
- Produkt nie może być stosowany jako zamiennik zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
- Jeżeli opakowanie jest otwarte lub nieszczelne, nie należy stosować produktu, gdyż prawdopodobnie stracił on swoje właściwości
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.