Opis
Orzechy włoskie to bogate w białko i zdrowe tłuszcze owoce drzewa z gatunku orzechowatych. Źródło witamin i wartościowych składników odżywczych. Zawierają olbrzymią liczbę nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas foliowy i kwasy omega-3 oraz omega-6.
Witaminy i pierwiastki śladowe
W orzechach włoskich można znaleźć witaminę E, l-argininę oraz magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego reguluje prawidłowe działanie jelit.
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 20g |
Wartość energetyczna | 654 kcal | 130 kcal |
Tłuszcz | 65,2 g | 13 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 6,1 g | 1,2 g |
Węglowodany | 13,7 g | 2,7 g |
– w tym cukry | 2,6 g | 0,5 g |
Błonnik | 6,7 g | 1,3 g |
Białko | 15,2 g | 3 g |
Sól | 0,05 g | 0,01 g |
Właściwości zdrowotne
Niski indeks glikemiczny (ID=15) czyni orzechy włoskie przystępnymi dla osób z problemami cukrzycowymi. Pokaźna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 chroni układ krążenia. Kwas lanolinowy wzmacnia układ nerwowy, fosfor poprawia pracę mózgu, a cynk poprawia cerę, włosy i paznokcie. Orzechy włoskie mają w sobie dużo witamin A, B, C i K. Kwasy nienasycone regulują poziom cholesterolu.
Orzechy włoskie mogą być stosowane w profilaktyce osteoporozy, cukrzycy i choroby Alzheimera. Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Orzechy doskonale uzupełniają diety restrykcyjne.