Opis
Migdały, czyli nasiona migdałowca, to jedne z popularnych superfoods. Są wypełnione minerałami i dobroczynnymi składnikami odżywczymi, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Są w miarę kaloryczne, ale dają dużo energii, dzięki temu nawet niewielka ilość migdałów sprawia, że czujemy sytość. Ta kaloryczność, to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei mają bardzo pozytywny wpływ na każdego z nas.
Witaminy i pierwiastki śladowe
Migdały kalifornijskie to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B. Są to m.in. witamina B9, czyli popularny kwas foliowy oraz witamina B6. Odpowiedzialność za regenerację skóry zawdzięczamy witaminie E, a odporność poprawia witamina A.
Te superfoodowa przekąska to cenne pierwiastki, tj. wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. W migdałach, a dokładnie w brązowej ich skórce, są przeciwutleniacze i – jak wspomnieliśmy – pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 20g |
Wartość energetyczna | 579 kcal | 115 kcal |
Tłuszcz | 50 g | 10 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3,8 g | 0,76 g |
Węglowodany | 21,5 g | 4,3 g |
– w tym cukry | 13,9 g | 2,8 g |
Błonnik | 12,5 g | 2,5 g |
Białko | 21,1 g | 4,2 g |
Sól | 0,03 g | 0,006 g |
Właściwości zdrowotne
Obok wymienionych powyżej właściwości zdrowotnych, należy wspomnieć o bardzo ważnej dla kobiet obecności kwasu foliowego w migdałach. Wystarczy garść migdałów, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Cholesterol poprawia swój poziom dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, a witamina E ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające nasze naczynia krwionośne, obniżając przy tym ciśnienie krwi.
Regularne spożywanie migdałów zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru czy zawału serca. W migdałach są też aminokwasy, np. fenyloalanina, wspierająca nasz nastrój.