Opis
Czym jest mąka migdałowa?
Mąka migdałowa to produkt otrzymywany z mielonych migdałów. Jest to alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej, która nie zawiera glutenu i jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Bogata w tłuszcze, białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina E) oraz minerały (takie jak magnez i cynk). Ma delikatny orzechowy smak i jest popularna w kuchni jako składnik wielu potraw i deserów.
Jest często wykorzystywana do wypieku ciast, placków, muffinek, a także jako zagęstnik do sosów i zup. Ponieważ ma dosyć luźną konsystencję, wymaga zazwyczaj dodatku innych mąk lub składników wiążących w przepisach.
Mąka migdałowa jest ceniona za swoje właściwości odżywcze i wartości smakowe, a także za to, że jest odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Jest to popularny wybór dla osób szukających alternatywnej mąki do tradycyjnych przepisów.
Witaminy i zdrowe związki w migdałach
Migdały są bogatym źródłem wielu cennych witamin i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajdują się:
- Witamina E – działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Witamina E również wspiera zdrową skórę i układ immunologiczny.
- Błonnik – jest korzystny dla trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania zdrowej wagi. Spożycie błonnika może również pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.
- Białko – niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Białko roślinne może być szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy nie spożywają mięsa.
- Tłuszcze zdrowe – migdały są bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są korzystne dla zdrowia serca. Te zdrowe tłuszcze mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
- Magnez – jest ważny dla wielu funkcji w organizmie, takich jak funkcje mięśni, układu nerwowego i utrzymanie zdrowych kości.
- Miedź – jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowej skóry.
- Żelazo – niezbędne dla transportu tlenu we krwi i zapobiegania niedokrwistości.
Migdały stanowią więc wartościowe źródło witamin i minerałów, które mogą wspierać zdrowie, dlatego też warto dodać je do swojej codziennej diety sięgając po produkt mąka migdałowa naturove.
Prosty przepis na pyszne Muffiny Migdałowe z Malinami
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki migdałowej
- ½ szklanki miodu lub innego słodzika (np. ksylitol)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki świeżych malin
Przygotowanie:
- Przygotuj foremki na muffiny i nagrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W innej misce ubij jajka, dodaj miód (lub inny słodzik), jogurt i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj świeże maliny i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
- Przełóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je do około 2/3 ich pojemności.
- Piecz muffiny w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy będą złociste i wypieczone (sprawdź suchym patyczkiem).
- Gdy muffiny będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
Te muffiny są doskonałą i zdrową alternatywą dla tradycyjnych wypieków, dzięki wykorzystaniu mąki migdałowej. Są one bogate w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik, dzięki czemu są idealnym, pożywnym dodatkiem do Twojej diety. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza | W 100g | 1 łyżka (ok. 15g) |
Wartość energetyczna | 2420 kJ/ 579 kcal | 363 kJ/ 87 kcal |
Tłuszcz | 49,9g | 7,5g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,8g | 0,6g |
Węglowodany | 21,6g | 3,2g |
– w tym cukry | 4,4g | 0,7g |
Błonnik | 12,5g | 1,9g |
Białko | 21,5g | 3,2g |
Sól | <0,01g | <0,01g |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | 1 łyżka (ok.15g) |
Witamina E | 25,6 mg (213% RWS*) | 3,8mg |
Cynk | 3,1 mg (31% RWS) | 0,5mg |
Magnez | 270 mg(72% RWS) | 41mg |
Mąka migdałowa naturove 1000g
Nasz produkt to najwyższej jakości towar wyprodukowany w Polsce.
Ważne informacje:
- Mąka migdałowa naturove jest produktem wegańskim i nie zawiera glutenu
- Produkt przeznaczony jest dla wszystkich, nie należy jednak przekraczać zalecanej dziennej dawki
- Produkt nie może być stosowany jako zamiennik zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
- Jeżeli opakowanie jest otwarte lub nieszczelne, nie należy stosować produktu, gdyż prawdopodobnie stracił on swoje właściwości
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.